Egyenlőtlenség a világban

2011.04.13. 12:24  bogarfx

Bizony fején találták a szöget a C&H készítői, hiszen eléggé elgondolkodtató a lenti képregény üzenete. És mivel már nekünk is elég sok olvasónk van így ideje néha komolyra fordítani a szót.

E rövid bejegyzés elolvasása közben ajánlom meghallgatni a következő általam nagyon szeretett videoklipet, aminek még mondanivalója is van.

A mai világban nagyon sokat szűkölködnek, sokaknak nem jut minden nap friss étel az asztalra vagy nehezen jutnak tiszta vízhez. Bezzeg egyesek habzsolják a életet, tömik magukba a sok műkaját és még csodálkoznak ha orvoshoz kerülnek. Bizony napjaink népbetegsége a túlzott fogyasztás és ez nem csak az ételt, hanem bármi mást is jelent. A lényeg, hogy több, jobb legyen a szomszédnál. De közben nem vesszük észre, hogy bár a szomszéd nem olyan tehetős mint mi, mégis valahogy boldogabb és mi a fenéért sem tudjuk miért, amikor nekünk nagyobb házunk, kocsink és persze pénztárcánk van nem is beszélve egy zsíros állásról, amit utálunk de egy csomó pénzt hoz és hát kell a pénz az új 3D-s plazma tévére mert hát az asszonynak nem volt jó a régi plazma. És ekkor rájövünk, hogy valami nincs rendben miközben a gyerkőcünk nyaggat, hogy kell neki egy Iphone 4-es mert a 3-sal már nem lehet feszíteni. Azt nem mondom, hogy a pénz nem boldogít, mert szükséges rossz az élethez és fontos is. Félre értés ne essék személy szerint nem vagy sem gazdag sem szegény. De örülök annak amim van:) A lényeg szerintem az lenne, hogy próbáljunk nem mindent megvenni, törekedjünk a mérsékelt fogyasztásra, mert bolygónk készletei végesek.

JUST THINK ABOUT IT!!!

 

PS : Nyugodtan leírhatja bárki a véleményét e rövid szösszenettel kapcsolatban, legyen az pozitív vagy negatív.

Címkék: fordítás magyar meghalt kövér sovány meghaltam cyanideandhappiness

A bejegyzés trackback címe:

https://cyanideandhappiness.blog.hu/api/trackback/id/tr912822732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millenotti · http://minecraftskill.blog.hu/ 2011.04.13. 14:37:56

Ezzel így egyet is értek, de van egy másik, elvontabb és kicsit érzéketlenebb megközelítése a dolognak. Röviden: azért, mert másnak rossz, nekem miért legyen?

Nem speciel arra gondolok, amit te leírtál, hanem a képregény üzenetére. Oké, a legtöbbet emlegetett és "parodizált" szegény ország Etiópia, ahol konkrétan tényleg csont és bőr mindenki, nem ők tehetnek róla. És itt vagyunk mi, akiknek szerencsére nem ez jutott. Az ő napi kaja adagjuk, legyen mondjuk 2 szelet kenyér (csak mondtam valamit, nem tudom pontosan, de szerintem sajnos még ennyi sincs). Nekem pedig gyakorlatilag korlátlan számú szelet kenyér (amennyi jól esik), "hozzá tartozó" kajákkal kiegészítve, meleg kaja szinte minden nap, stb. Hogyne, mi is csökkenthetnénk az ételadagjainkat, de szerinted, ha én valamiből kevesebbet veszek ezzel a felszólalással, hogy "más meg éhezik", akkor az éhezőknek jobb lesz valamivel? Sajnos nem. A gyártók attól ugyan annyit fognak termelni, így nem fog az előállítás kevesebbe kerülni. Az az adag, amennyivel én meg kevesebbet veszek, soha a büdös életbe nem fog rászorulók kezébe kerülni, mert vagy bedarálja és felhasználja egy másik nagy multi, vagy a malacok elé dobják (képletesen értve). És itt jön a kérdés: akkor én miért egyek kevesebbet?

Valamint a te utolsó mondatodra is kitérnék, miszerint a készletein fogyóban vannak. Erre szerinted nekünk kellene vigyázni? Sajnos nem. Lehet itt terjeszteni az igét, hogy fogyasszunk kevesebbet, meg szennyezzünk kevesebbet, ha minden épeszű átlagos ember betartja, akkor sem fogunk elérni, sac/kb semmit, mert a multik tesznek róla, hogy emberek millióinak fáradozását tegye tönkre.

bogarfx 2011.04.13. 15:02:45

@Millenotti: Értem mire akarsz célozni, de én azon az elven vagyok, hogy sok kicsi sokra megy. A kenyér dologban teljesen igazad van DE arról már mindenki tehet, hogy például milyen gyakran cseréli le az elektromos cuccait. És ezeket nem azért cseréljük le legtöbbször mert nem működik, hanem sok esetben mert nem elég trendi. Magyarországon lehet ez nem olyan elterjedt de tőlünk nyugatabbra annál inkább. Most itt nem egy 10 éves mobilra gondolok, hanem van olyan aki félévente cseréli és ez pazarlás. Visszatérve a kenyérre, ha annyit eszel amennyi jól esik akkor avval nincs is probléma de sokan vannak akik megvesznek például 1 kg kenyeret másnap meg kidobják a felét, mert vesznek frisset. Személy szerint tudok olyanról aki úgy dob ki kilós kenyeret, hogy hiányzik belőle pár szelet és inkább vesz frisset. Csak nem értem, hogy akkor miért nem vesz kisebbet ha úgysem eszi meg. Én az ilyen dolgokra gondoltam, nem arra, hogy akkor most mi is éhezzünk mert mások is éheznek.

Millenotti · http://minecraftskill.blog.hu/ 2011.04.13. 15:51:44

@bogarfx: Jogos... ilyet spec. én is láttam már. :S

Ghank 2011.04.13. 20:06:32

Vicces volt, de nem tudtam nevetni.Gondolom tudjátok miért.

Shogo · http://cyanideandhappiness.blog.hu/ 2011.04.13. 20:52:11

Borzalmasan utálom, ha valaki a profilképe cserélgetésével, meg különböző Facebook csoportok létrehozásával próbál meg úgymond segíteni a rászorulóknak. Szerintem borzalmasan undorító gesztus, hogy a kisujjadat sem mozdítod, de közben rinyálsz, hogy jaj, szegény éhezők, meg édes Istenem, mi lesz Japánnal? Engem mélységességesen (ja.) felbosszant az ilyen magatartás, de hál' Istennek, ez sem nálunk elterjedt, inkább a nyugati, "fejlettebb" civilizációkban. Ennyit akartam, még mielőtt elkezdek személyeskedni. Szép napot.

Borsesz · http://borsesz.blog.hu/ 2011.04.13. 21:14:26

Teljesen igazad van, ugyan ilyen véleménnyel vagyok én is. Nem tudtam volna jobban megfogalmazni, a mai világ undorító viselkedését, mikor az egyik kis 10 éves köcsög csak márkás ruhákban, több százezres mobilokkal jár, mert anyuci, meg apuci megveszi neki...biztosan jó kisfiú, mikor az ilyen elkényeztetéssel, egy idő múlva egy szar közösségbe kezd el járni, majd lóg, lop, és hazudik...

Ez most csak egy példa volt, természetesen ott vannak még a ribancok, meg a burzsuj szőrőstalpú indiánok (remélem tudja mindenki kikről van szó), akik szép lassan belerágják magukat a bolygónkba, ameddig csak lehet, és amíg ki nem pusztulunk mindannyian...

süti beállítások módosítása