Kis röpirat SOPA-ról... (Beszédes a név is...)

Első körben, miről is van szó? A SOPA/PIPA két amerikai törvénytervezet, melyekről ma szavaznak. Ezekben röviden leírva a DNS-alapú internetcenzúrát fogadtatnák el. Egyszerűbben megfogalmazva, azokat az oldalakat, amelyek szerintük törvénysértők, az amerikaiak blokkolhatnák, illetve az internetszolgáltatókat is kötelezhetnék arra, hogy ilyen irányú szűrést folytassanak. Bővebben itt olvashattok róla.

Miért érint minket? Mivel a C&H "anyaoldala" az explosm.net is csatlakozott(többek közt a Yahoo!, a Google, az eBay és a Facebook mellett) a törvényjavaslatot ellenzők táborához, a mai napon az odalátogatókat a következő üzenet fogadja. Összefoglalva azt írják, hogy pillanatnyilag az oldal nincs ténylegesen blokkolva, de amennyiben a törvényt elfogadják, az olyan közösségi oldalak, mint a youtube, vagy a newgrounds megszűnésével/betiltásával az internet csak egy újabb szürke médiasugárzóvá válna. Ezenkívül az Államokban élőket szólítják fel, hogy ahogy tudnak, tiltakozzanak a javaslat elfogadása ellen.

Mi bajunk lehet ha elfogadják? Nem lehet majd elérni a youtube-ot? Nem. Egyrészt a törvény csak Amerikában érvényes(ironikus módon az ott bejegyzett weboldalakra - *.com; *.org - nem vonatkozik a törvény), tehát itthonról nyugodtan meg tudunk nézni bármilyen oldalt, a blokkolása csak Amerikára érvényes. Viszont ha véletlenül valamiért letiltják az explosm.net-et, könnyen képregény nélkül maradhatunk, mert Dave-en(Írország) kívül a többiek mind az USA-ban élnek, tehát az oldal blokkolása esetén, nem tudnának hozzáférni. (Persze Dave-en keresztül valószínűleg megkerülhető lenne a dolog.)

Mit tehetünk? Leginkább semmit, remélhetőleg NEM fogadják el őket, ilyen módon eddig Líbiában és Egyiptomban cenzúrázták az internetet...(Nem a mennyiség, hanem csak maga a metódus közös, tehát a módszer, ahogyan letiltják az oldalakat.)


 

A bejegyzés trackback címe:

https://cyanideandhappiness.blog.hu/api/trackback/id/tr703574856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grunter (törölt) 2012.01.18. 22:02:55

A SOPA le lett egy időre lőve Obama által, szóval most nem kell félni. De eléggé nagy faszság lenne, ha érvénybe lépne ez a hányadék. Egyrészt, megint képbe jön az, hogy mit tekintenek törvényt sértő oldalnak. Mert ilyen alapon minden egyes fórumot, chat-et, sőt a Facebook-ot is blokkolhatnák... Vagy majd már attól is félnem kell majd, hogy a Facebook-on bannolnak, mert mondjuk szidom a SOPA-t? Akár blokkolják, akárcsak ellenőrzik, ez úgy gyökérség ahogy van. Meg majd persze mindent eltüntetnek a Youtube-ról, mert jogot, licencet meg mi a tökömet sért, a Youtube-os arcok kitalálták az audiosáv felismerőt, vagy mit, azzal se értek el lófaszt se, ugyanúgy fenn van minden, DE majd a SOPA megoldja vagy mi a faszom? Ne röhögtessenek már, nem fogják fel mekkora ez a kibaszott internet, nem véletlenül mondják világhálónak, ennyi tartalmat nem lehet ellenőrzés alatt tartani és kész. Mi itt már gondolkoztunk rajta, hogy mégis mennyi adatmennyiség lehet az interneten, de egyszerűen annyira sok, hogy azt ép ésszel fel se fogható szerintem. Aztán az öreg faszok ezt akarják cenzúrázni meg minden, ja persze...

Arthas Minethil 2012.01.19. 13:59:05

A SOPA tegnap elbukott. Lázadt a Google, a YouTube minden internetes cég, továbbá rengeteg felhasználó is lázadt. Így a SOPA terve meghiúsult.

Komaru 2012.01.19. 16:51:25

Helyes! Bukjon is el!

Alan(c) (törölt) 2012.01.19. 17:47:46

@Grunter: Hát ja. Alapvetően egyetértek, de mint írtam egyrészt minket nem érint, másrészt, mivel a youtube '.com'-ra végződik, amit bizony Amerikában jegyeznek, nem is lehetne letiltani. Illetve gyakorlatilag innen mi még elérhetnénk bármilyen oldalt, hiszen a törvény csak az USA-ban érvényes, csakmás kérdés, hogy hány oldal engedheti meg magának a működést, ha az Államokbeli userek egyszerűen kiesnek az olvasói táborból... Tehát ez nem arról szól, hogy kibannolnak facebookról(egyrészt mert '.com', másfelől meg ilyenkor az oldalt blokkolják valahogy így: szerver, ahol az oldalt tárolják -> DNS szerver -> BLOKK -> felhasználó), hanem maga az ötlet, hogy az eléggé liberális Államokban kövessenek el egy ilyet... Szvsz ez az, ami igazán ijesztő, hogy a végén csak agymosottak leszünk mind...

Gery=) · http://cyanideandhappiness.blog.hu/ 2012.01.19. 19:10:06

Mindenáron agyatlan polgárokat akarnak csinálni.. jó ha megbukott mert köztudott, hogy az USA-t más országot mindenben követik és lehet hogy előbb utóbb el jutott volna a törvény EU-ba is.

CM_Punk 2012.01.19. 19:43:04

már rég elérhető az explosm.net... -.-"

Alan(c) (törölt) 2012.01.19. 19:51:58

@CM_Punk: Nyilván nem az volt a lényeg, hogy "Úristen meghalt az explosm.net!"! Pusztán felhívták a figyelmet valamire, ami erősen valamire, ami erősen Orwelli beütésű, és mint (fél)hivatalos magyar oldal, gondoltam esetleg szolidaritálhatnánk a dologgal. Külön jeleztem, hogy nincsen az oldal ténylegesen blokkolva, itt az internet korlátozásának a lehetőségeiről volt szó, hogy miért is kell ezt mindenképp elkerülni!

CM_Punk 2012.01.19. 20:42:25

értem, én is olvastam ezt a szöveget is, meg a explosm.net oldalán lévőt is. Tisztán lejött, hogy miről is van szó. Csak gondoltam szólok, hogy van explosm, tehát elutasították a törvényt.

Arthas Minethil 2012.01.20. 22:49:59

Nah... leverték a SOPA törvényét... egy napig. Már több száz oldalt betiltottak köztük a Megauploadot is. A Megaupload készítői akár 6 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

süti beállítások módosítása